fbpx

Így legyen produktív a reggeled

Ismersz valakit, akinek hasznos lehet? Oszd meg vele a cikket

Úgy érzed, hogy nem megfelelően használod ki az idődet? Habár sokaknak ez nehezére esik, kutatások bebizonyították, hogy aki korán kel, az valóban aranyat lel!

A pacsirta lét hasznai

Biztosan Te is hallottál már a pacsirta és bagoly típusú emberekről, vagyis a korán- és későn kelők csoportjáról. A szakemberek úgy gondolják, hogy általában a reggeli órákban vagyunk produktívak, proaktívak, könnyebben oldunk meg problémákat és úgy általában jobban teljesítünk. Mindemellett általánosságban az is elmondható, hogy a reggeli pacsirták boldogabbak és egészségesebbek, mint az éjszakai baglyok.

Egy német professzor, Christoph Radler szerint ezt 50%-ban a velünk született, genetikai faktorok befolyásolják. A képlet másik fele viszont abszolút a mi kontrollunk alatt van – így, ha nem is tartod magad korán kelő típusnak, még mindig van lehetőség a fejlődésre. Az alábbiakban ehhez készültem pár tippel: nézzük meg miket tehetsz egy produktív reggel érdekében!

Hagyd a szundit délutánra!

Amikor az alvás biológiai oldalát nézzük, a reggeli 5-10 perces szundik valójában nem is annyira hasznosak, mint ahogy azt először gondolnád. Miközben alszol, az agyadban 90 percenként, ciklikusan több stádium is megjelenik: két felszínesen és két mélyen alvó, illetve a REM állapot, miközben álmodunk. Ébredéskor általában a REM állapot vége felé járunk. Ha nem kelsz ki rögtön az ágyból, hanem újra és újra visszakapcsolod az ébresztőd, azzal folyamatosan visszacsúszol az álmodó stádiumba és ennek az állandó megszakítása még több fáradtságot és koncentrálási problémát okozhat.

A reggeli szundi kiiktatásának egy másik előnye az lehet, hogy több időd van arra, amit ténylegesen meg szeretnél csinálni. Ha Te épp az éjjeli bagoly kategóriába tartozol, akkor ez elsőre nehéznek tűnhet, de nem lehetetlen! Sokat segíthet például az, ha ébredés után rögtön felkapcsolod a villanyt – ezzel elhitetheted az agyaddal, hogy reggel van, amitől természetesen éberebbnek érzed majd magad.

Szakíts a telefonoddal

Ha már megszüntetendő dolgokról van szó: Te is mindig a telefonod megnyitásával kezded a napod? A közösségi média és a különböző appok úgy vannak kifejlesztve, hogy megragadják és megtartsák a figyelmet. Pontosan ezért nagyon fontos, hogy lehetőség szerint a telefonodtól távol aludj, hiszen sok időt elvesztegethetsz vele már korán reggel.

Mi több, értékes idő vesztegetsz el azzal, hogy mások életével foglalkozol a sajátod helyett! Képzeld el azt a sok energiát, időt és figyelmet, amit ilyenkor a posztokra szánsz – nem lenne sokkal jobb, ha mindezt önmagadba invesztálnád? Ha a válaszod erre „igen”, akkor igyekezz kiiktatni a reggeli rutinodból a telefon görgetését, és hagyd meg későbbre, amikor nem a produktivitáson van a hangsúly!

Többek között ebben is tud segíteni az ÉnTervező napló és munkafüzet. Ha azt a 15-20 percet, amit a telefonod nyomkodásával töltenél arra fordítod, hogy egy-egy fejezet elolvasásával indítsd a napod, máris sokkal produktívabbnak érezheted magad. Sőt, mi több, ezzel egyidőben az önismereted és a személyiséged fejlődéséért is sokat tettél!

Mindenek előtt: HIDRATÁLJ!

Gondolj bele egy átlagos reggeledbe és tedd fel magadnak a kérdést: mi az első dolog, amit fogyasztasz? Turmixot, vagy esetleg egy cigi-kávé kombinációt? A legegyszerűbb (és legegészségesebb) lehetőség a víz lenne, mégis nagyon sokan megfeledkeznek róla.

Ha egy pohár vízzel indítod a napod, azonnal fellélegzik a tested, hiszen megelőzted a dehidratáltságot, ami a kognitív teljesítőképesség legjobb ellenszere. Nem mellesleg, közel 30%-al meg tudja gyorsítani az anyagcserét, amivel meg lehet előzni a felesleges kilók lerakódását.

Ha már a konyhában vagy…

Mindenki ismeri azt a mondást, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. A széles körben ismert hatásai mellett (például koleszterin szint csökkentése és az emésztés javítása) sok-sok pszichés előnye is van. Azok, akik rendszeresen reggeliznek, sokkal jobbak az információ feldolgozásban, a tervezésben és a tanulásban.

A szakemberek azt is kiemelik, hogy a reggelid minősége is nagyban hozzá tud járulni a napod hátralévő részéhez. Azt tanácsolják, hogy fehérjében és szénhidrátban gazdag ételeket érdemes fogyasztani ahhoz, hogy energikusan kezdhess neki a feladatoknak.

Priorizáld a teendőid

A szorgos hétköznapokban egyre csak gyűlnek az ember teendői, a napok viszont még mindig csak 24 órából állnak. Ilyenkor hasznos tud lenni az, ha fontossági listát írsz az aznapi teendőidről, viszont a tételek közötti döntés nehéz lehet. Ilyenkor vizsgáld meg, hogy mi a legfontosabb az időbeosztás, a szükségleteid és az értékrendjeid alapján. Amint elvégzed a legsürgetőbb teendőket, nyugodtan jutalmazd meg magad valamilyen aprósággal, hogy meg tudd erősíteni és hosszú távon fenn tudd tartani ezt az új szokást!

Attól függetlenül, hogy korán kelő típus vagy-e vagy sem, képes vagy egy produktív reggeli rutin kialakítására. Kezd azzal, hogy a szokásaidat megpróbálod egészségesebb alternatívákra cserélni (például mint amiket az előbb olvastál). Amint elmélyítetted az alapokat, egyre több és hasznosabb szokást tudsz majd ráépíteni, mint a hálanapló vezetését vagy a pozitív affirmációk ismétlését.

fuller-bianka-pszichologus-onismeret-entervezo

Fuller Bianka vagyok, pszichológus és pszichoedukátor. Önismereti és szorongás oldó pszichoedukációt és támogatást nyújtok fiatal felnőtteknek (25-35 éves korosztály). 

Válaszd a hozzád illő önismereti eszközt:

fuller-bianka-pszichologus-onismeret-entervezo

ÉnTervező
Akadémia

A cikk témáját az Akadémián belül ez a kurzus vagy kihívás járja körbe: Szokáskialakítás minikurzus
Ha ez téged is érint, akkor csatlakozz akár 1 hónapra és dolgozz rajta már ma
fuller-bianka-pszichologus-onismeret-entervezo

ÉnTervező
Határidőnapló

fuller-bianka-pszichologus-onismeret-entervezo

Ingyenes
önismereti webinar

Jelenleg nincs webinar, amire jelentkezni tudsz.

Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetnek

Így érj el tartós változást – A viselkedésváltozás 6 lépéses modellje

A megismerés önmagában nem elég, hiszen ahhoz, hogy azt a gyakorlatba ültessük, változtatásra, új szokások és viselkedések kialakítására van szükség. A változás pedig nem egy fekete-fehér választás. Ismerd meg ezt a folyamatot, hogy megértsd, amin keresztül mész az teljesen természetes. 

Létezik-e egészséges önzőség?

Önszeretet és önmagunk előtérbe helyezése kapcsán gyakran jöhet az az érzésünk, hogy biztosan önzők vagyunk és kizárólag magunkra figyelünk ezzel elvéve például családunktól vagy akár gyermekeinktől vagy szeretteinktől az időt.

A belső erő felszabadítása és az önszeretet megélése

Fedezd fel a belső erő és az önszeretet átalakító erejét Brené Brown kutatásain keresztül. Ismerd meg hogyan növelhetik többek között a határok, a reziliencia és az elfogadás az önbizalmadat és az érzelmi jólétedet.

Úgy látom, érdekel a téma

Szeretnél hasonló hasznos tippeket?

Ha még nem tetted, iratkozz fel a hírlevelemre a könnyen érthető és egyszerűen beépíthető önismereti tanácsaimért.