entervezo limitalt kiadas kek pink (1)

Limitált kiadás 🤩 – elindult az előrendelés az első 50 vásárlónak ajándékkal 🎁 >>> Előrendelem

Öngondoskodás alapjai

Ismersz valakit, akinek hasznos lehet? Oszd meg vele a cikket

Jobban akarsz figyelni magadra? Akkor ezekre a dolgokra figyelj elsőként

Öngondoskodási alaptételek

Az öngondoskodás magában foglal minden olyan tevékenységet, amelyet saját fizikai, szellemi, mentális és spirituális jóllétünk érdekében végzünk. Azonban gyakran a fizikai jóllét kimarad a fókuszból, mivel az öngondoskodást gyakran az önmegvalósítással azonosítjuk, amely inkább a szellemi, mentális és spirituális fejlődésre összpontosít. Ez a folyamat gyakran ott akad el, hogy az alapvető fizikai szükségleteinkre nem figyelünk oda, így nem teremtünk megfelelő alapokat a fejlődéshez.

Maslow-piramis és az öngondoskodás

Abraham Maslow 1950-ben alkotta meg a Maslow-piramis elméletet, amely az emberi szükségletek hierarchiáját mutatja be. A piramis alapját a fizikai szükségletek képezik, amelyek megfelelő kielégítése biztosítja az önmegvalósítás alapjait, amely a piramis csúcsán helyezkedik el. Maslow szerint a piramis alján a hiány alapú szükségletek találhatók, mint például az evés, ivás, alvás, szexualitás, légzés és anyagcsere szükségletei, valamint a biztonság, szeretet és elismerés iránti szükségletek. Ezek kielégítetlensége tartós hiányállapotot eredményezhet, ami mentális és fizikai tüneteket okozhat.

Az öngondoskodás és a fizikai szükségletek

Gyakran a fejlődés alapú szükségletekkel próbálunk elindulni anélkül, hogy a hiányállapotaink ki lennének elégítve. A biztonság és szeretet szükséglete sok pszichológiai anyagban hangsúlyos, azonban a fizikai szükségletek kielégítése, tehát a stabil alap megteremtése, kevésbé kerül fókuszba.

Az alvás fontossága

Az alvás a fizikai alapszükségletek egyike, amely gyakran háttérbe szorul. Általában csak akkor kezdünk el vele foglalkozni, amikor már nagyobb problémák merülnek fel. A rövid távú kialvatlanság a rohanó hétköznapokban gyakori, mivel az alvásidőből könnyű időt elvenni. Ez az 1-2 napos kialvatlanság azonban hosszabb távon is fennmaradhat, számos problémát okozva.

ongondoskodas alvas blog (1)

Az alvásmegvonás következményei

Az alvásmegvonás számos veszélyt jelent mind a fizikai, mind a mentális egészségünkre. Már egy alvásciklus (7-8 óra) kimaradása is kimutatható hatással van a figyelmi és emlékezeti funkciókra, érzelmi reakciókra és hangulatra. Hosszabb távú alváskimaradás esetén ezek a tünetek felerősödhetnek, és szomatikus problémák is társulhatnak hozzájuk, például szív- és érrendszeri megbetegedések, rákos megbetegedések, immunológiai betegségek. Az immunrendszer legyengülésével hajlamosabbá válhatunk baktériumok és vírusok elkapására is.

Az alvásproblémák típusai

Az alvásproblémák két nagy csoportja különíthető el: az elalvási és az átalvási nehézség.

Elalvási nehézségek

Elalvási nehézség esetén, bár hiába vagyunk fáradtak egy dolgos munkanap végén, nem sikerül elaludnunk. Forgolódunk, félálomban vagyunk, agyalunk, és észre sem vesszük, hogy már órák óta tart ez az állapot.

Átalvási nehézségek

Átalvási zavar esetén az elalvás viszonylag könnyű, de az éjszaka folyamán többször felébredünk, és a visszaalvás nehéz vagy lehetetlen. Ilyenkor túlzott gondolkodás, forgolódás, vagy valamilyen tevékenységbe való belekezdés nehezítheti a visszaalvást.

ongondoskodas alvas blog

Tippek az alvásproblémák kezelésére

Az ÉnTervező Klubban az öngondoskodás alapjaira is nagy hangsúlyt fektetünk, ezért készítettünk egy gyorstalpaló kurzust, amiben kitérünk arra, mire figyelj és hogyan kezeld az alvási nehézségeidet. Várunk szeretettel!

Atkinson, R. C., & Hilgard, E. (2005). Pszichológia (Vol. 3). Budapest: Osiris.  MASLOW, A. S. (2003 [1968]). A lét pszichológiája felé. Ursus Kiadó

fuller-bianka-pszichologus-onismeret-entervezo

Fuller Bianka vagyok, pszichológus és pszichoedukátor. Önismereti és szorongás oldó pszichoedukációt és támogatást nyújtok fiatal felnőtteknek (25-35 éves korosztály). 

Válaszd a hozzád illő önismereti eszközt:

fuller-bianka-pszichologus-onismeret-entervezo

ÉnTervező
Klub

A cikk témáját az ÉnTervező Klubon belül ez a kurzus vagy kihívás járja körbe: Öngondoskodás: Újrakapcsolódás önmagammal
Ha ez téged is érint, akkor csatlakozz akár 1 hónapra és dolgozz rajta már ma
fuller-bianka-pszichologus-onismeret-entervezo

ÉnTervező
Határidőnapló

fuller-bianka-pszichologus-onismeret-entervezo

Ingyenes
önismereti webinar

Jelenleg nincs webinar, amire jelentkezni tudsz.

Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetnek

Íme az 5 legfontosabb tényező, ami alapján bizalmat építünk

A bizalom alapvető az emberi kapcsolatokban, sőt talán az egyik legféltettebb kincsünk. Van aki úgy áll hozzá, hogy azt ki kell érdemelni, mások pedig teljes bizalommal indulnak, amit aztán könnyű lerombolni.

A 3 leggyakoribb játszma, amiket a kapcsolatainkban vívunk

Fedezd fel az egészségtelen játszmákat, amiket az emberek kapcsolataiban jelennek meg, Eric Berne pszichiáter szemszögéből. Ismerd meg, hogy hogyan hozzák létre a gyermek, felnőtt és szülő énrészek az áldozat, megmentő és üldöző dinamikáját.

Így érj el tartós változást – A viselkedésváltozás 6 lépéses modellje

A megismerés önmagában nem elég, hiszen ahhoz, hogy azt a gyakorlatba ültessük, változtatásra, új szokások és viselkedések kialakítására van szükség. A változás pedig nem egy fekete-fehér választás. Ismerd meg ezt a folyamatot, hogy megértsd, amin keresztül mész az teljesen természetes. 

Úgy látom, érdekel a téma

Szeretnél hasonló hasznos tippeket?

Ha még nem tetted, iratkozz fel a hírlevelemre a könnyen érthető és egyszerűen beépíthető önismereti tanácsaimért.