entervezo limitalt kiadas kek pink (1)

Limitált kiadás 🤩 – legyen tiéd a nyári limitált színek egyike >>> Megrendelem

Íme az 5 legfontosabb tényező, ami alapján bizalmat építünk

Ismersz valakit, akinek hasznos lehet? Oszd meg vele a cikket

A bizalom sokszínűsége

A bizalom alapvető az emberi kapcsolatokban, sőt talán az egyik legféltettebb kincsünk. Van aki úgy áll hozzá, hogy azt ki kell érdemelni, mások pedig teljes bizalommal indulnak, amit aztán könnyű lerombolni. Sok kapcsolat érthető módon ezen áll vagy bukik, mégis még a szakemberek számára is nehéz meghatározni mit is jelent pontosan. De akkor vajon mi alapján döntjük el, hogy megbízunk valakiben? Íme, az öt legfontosabb tényező, ami befolyásolja a bizalmunkat.

A bizalom talán legelfogadottabb definíciójának Rousseau és munkatársai írása számít, miszerint „a bizalom olyan pszichológiai állapot, amelyben hajlandóak vagyunk elfogadni a sebezhetőséget mások szándékaival vagy magatartásaival kapcsolatos pozitív várakozások alapján.” 

Vagyis a bizalom nem egy adott ember jellemzője, hanem két személy közötti kapcsolat tulajdonsága, mely kölcsönösségen alapul., Vagyis, amikor valakinek bizalmat szavazunk, az azt jelenti, hogy azt várom, hogy az adott személy érdemes erre a szerepre és nem használja ki a sérülékenységemet. 
A kölcsönösség mellett további fontos tényező a bizalom tárgya is, hiszen bizalmunk nem biztos, hogy egy adott személlyel kapcsolatban minden területre kiterjed, lehet, hogy csak egy témában avatjuk be őt a titkainkba, de más témákban óvakodunk ettől. Megfelelő példa lehet erre a párunk és a párkapcsolatunk, ahol alapvetően megjelenik a bizalom és várjuk, hogy a párunk segítsen nekünk, támogasson minket, ha erre van szükségünk és ne használja ki a helyzetünket, ne áruljon el minket, ha megosztunk vele egy bizalmas információt. Azonban ebben a helyzetben gyakran az is előfordul, hogy a párkapcsolati nehézségeket nem a párunkkal osztjuk meg először, hanem erre a feladatra egy jó barátot/barátnőt választunk, aki szintén a bizalmi körünkbe tartozik.

bizalom2

Mi alapján választunk valakit a bizalmi körünkbe?

A bizalmi körbe választás alapvetően két tényező összességéből adódik össze. Az egyik a bizalmat adó személy hajlama a bizalomra, vagyis mennyire vagyunk képesek bízni másokban, megmutatni sebezhetőségünket és hibáinkat. Ez a tulajdonságunk összefüggésben állhat a korai bizalmi kapcsolatok kialakulásával és minőségével, melyet például a szüleinkkel tapasztalhatunk meg gyermek korunkban, amikor a sebezhetőségünk még magasabb fokú volt. A másik tényező pedig a bizalmat kapó személy bizalomra méltósága, tehát mennyire érdemli meg az általunk választott személy a bizalmi körünkbe való tartozást és az esetlegesen megosztott titkok birtoklását. 

A bizalomra méltóság összetevői

Bár alapvetően azt is nehéz megítélni, hogy mi magunk mennyire vagyunk hajlamosak bízni másokban, de ennél még nehezebb feladat mások bizalomra méltóságának felmérése. Az, hogy valaki mennyire megbízható vagy bizalomra méltó több tényezőből adódik össze, és az sem mindegy, hogy egy adott személynek, például neked melyik mennyire fontos. És bár ez a felmérési folyamat lezajlik bennünk tudattalanul (vagy rosszabbik esetben nem), ha megismered a következő öt tényezőt, sokkal tudatosabban alakíthatod bizalmi kapcsolataid. 

1. Szakértelem

Képzeld el, hogy párkapcsolati tanácsra van szükséged. Kihez fordulnál? Valószínűleg egy baráthoz, aki stabil és boldog kapcsolatban él, aki ügyesen old meg problémákat, szemben mondjuk a szüleiddel, akik folyton veszekednek. Miért? Mert az ő tapasztalata és tudása miatt megbízhatónak tartod. Általában olyan emberekben bízunk meg, akik kompetensek abban a témában, ahol segítségre van szükségünk. 

2. Jóindulat

Gondold végig, hogy az illető valóban törődik-e a jóléteddel. Figyelembe veszi-e az érdekeidet és céljaidat, amikor tanácsot ad? A bizalom akkor nő, ha úgy érezzük, valaki a legjobb tudása szerint segít nekünk. Az előbbi párkapcsolati példát folytatva, nem biztos, hogy egy egyedülálló barátot/barátnőt fogunk megkérdezni, aki sokszor hív minket csajos/fiús programra, hiszen az ő tanácsában benne lehet az a szándék is, hogy több időt töltsünk vele és kevesebbet a párunkkal.

3. Integritás

Hogy látod, a másik személy értékrendje és normái mennyire illeszkednek a te értékeindhez és normáindhoz? Ennél a tényezőnél hajlamosak vagyunk a hozzánk hasonló személyek felé bizalmat táplálni, hiszen úgy gondolhatjuk, hogy meg fognak érteni minket, jól fognak bánni velünk, s könnyen azonosulhatunk. Párkapcsolati példa mentén haladva, ha monogám párkapcsolatban élünk, akkor szívesebben kérünk tanácsot egy ugyancsak monogám párkapcsolatban élőtől, szemben a poligám kapcsolati formákban élőkkel. 

4. Kiszámíthatóság

Számíthatsz rá, hogy betartja az ígéreteit? A bizalom idővel épül fel, következetes és megbízható viselkedés alapján. Ha valaki mindig ott volt neked, betartotta az ígéreteit és tiszteletben tartotta a bizalmas információidat, akkor valószínűbb, hogy újra megbízol benne, szemben azokkal a személyekkel, akik eljátszották a bizalmadat, kihasználtak, vagy átvertek. A múltbeli viselkedés erős előrejelzője a jövőbeli cselekedeteknek, és az emberek gyakran itt csúsznak el, remélve, hogy a másik fél megváltozik. Példaként a párkapcsolati problémánkat valószínűleg nem azzal a baráttal/barátnővel fogjuk megosztani, aki a múltkor pletykálni kezdett rólunk és emiatt nem érezzük biztonságban sem magunkat, sem a titkukat nála. 

5. Információ

Mennyire ismered az illetőt? A bizalom azon is múlik, hogy mennyi ideje és milyen jól ismered az illetőt. Ez a tényező összefogja az előbbi fontos szempontokat és a gyakorlatban leginkább úgy érhető tetten, hogy egy bizalmi személy kiválasztása során inkább olyan barát/családtag/pár felé fordulunk, akit régebb óta vagy jobban ismerünk, van már vele közös tapasztalatunk és sok helyzetben láttuk már a másik fél reakcióját, cselekvéseit. Párkapcsolati példánkon tekintve egy régebbi barát/barátnő, aki régebb óta van a bizalmi körünkben és máskor is tudott már nekünk segíteni, amikor összevesztünk a párunkkal, egy újabb ilyen helyzetben nagy valószínűséggel ismét a segítségünkre lesz és őt hívjuk fel.

A bizalom kulcsfontosságú a kapcsolatainkban, és annak kialakításában számos tényező játszik szerepet, mint a szakértelem, jóindulat, integritás, kiszámíthatóság és információ. Ezeknek a tényezőknek a megértése és tudatos vizsgálata segíthet jobban dönteni arról, kiben bízhatunk meg, ami végül erősebb és kielégítőbb kapcsolatokat eredményezhet. Gondolj ezekre a tényezőkre, amikor legközelebb azon töprengsz, hogy kiben bízz meg, vagy kitől kérj tanácsot, vagy akár vizsgáld meg jelenlegi kapcsolataidat, hogy lásd, hol melyik tényezővel van dolgod.

Irodalom: Kováts Gergely (2018) A sokszínű bizalom, Educatio 27 (4), pp. 531–547

fuller-bianka-pszichologus-onismeret-entervezo

Fuller Bianka vagyok, pszichológus és pszichoedukátor. Önismereti és szorongás oldó pszichoedukációt és támogatást nyújtok fiatal felnőtteknek (25-35 éves korosztály). 

Válaszd a hozzád illő önismereti eszközt:

fuller-bianka-pszichologus-onismeret-entervezo

ÉnTervező
Klub

A cikk témáját az ÉnTervező Klubon belül ez a kurzus vagy kihívás járja körbe: Kapcsolatok: Vess véget az önfeláldozásnak
Ha ez téged is érint, akkor csatlakozz akár 1 hónapra és dolgozz rajta már ma
fuller-bianka-pszichologus-onismeret-entervezo

ÉnTervező
Határidőnapló

fuller-bianka-pszichologus-onismeret-entervezo

Ingyenes
önismereti webinar

Jelenleg nincs webinar, amire jelentkezni tudsz.

Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetnek

A 3 leggyakoribb játszma, amiket a kapcsolatainkban vívunk

Fedezd fel az egészségtelen játszmákat, amiket az emberek kapcsolataiban jelennek meg, Eric Berne pszichiáter szemszögéből. Ismerd meg, hogy hogyan hozzák létre a gyermek, felnőtt és szülő énrészek az áldozat, megmentő és üldöző dinamikáját.

Így érj el tartós változást – A viselkedésváltozás 6 lépéses modellje

A megismerés önmagában nem elég, hiszen ahhoz, hogy azt a gyakorlatba ültessük, változtatásra, új szokások és viselkedések kialakítására van szükség. A változás pedig nem egy fekete-fehér választás. Ismerd meg ezt a folyamatot, hogy megértsd, amin keresztül mész az teljesen természetes. 

Létezik-e egészséges önzőség?

Önszeretet és önmagunk előtérbe helyezése kapcsán gyakran jöhet az az érzésünk, hogy biztosan önzők vagyunk és kizárólag magunkra figyelünk ezzel elvéve például családunktól vagy akár gyermekeinktől vagy szeretteinktől az időt.

Úgy látom, érdekel a téma

Szeretnél hasonló hasznos tippeket?

Ha még nem tetted, iratkozz fel a hírlevelemre a könnyen érthető és egyszerűen beépíthető önismereti tanácsaimért.