A belső erő felszabadítása és az önszeretet megélése

Ismersz valakit, akinek hasznos lehet? Oszd meg vele a cikket

Életünk során a belső erő és az önszeretet keresése gyakran megfoghatatlannak tűnhet. Pedig egyáltalán nem lehetetlenek! Brené Brown munkájából merítve ebben a cikkben a reziliencia, az elfogadás és az önbizalom mentén elindulunk az önszeretet irányába. A gyakorlati eszközök és az inspiráló gondolatok segítenek majd abban, hogy megváltoztathasd a kapcsolatodat önmagaddal!

A határok ereje

A határok létfontosságúak integritásunk és önbecsülésünk megőrzéséhez. Brené Brown azt hangsúlyozza, hogy a határok meghúzása nem mások kizárásáról szól, hanem arról, hogy értékeink és szükségleteink tiszteletben tartását biztosítsuk. Amikor világos határokat állítunk fel, egy biztonságos teret teremtünk magunknak. Például, amikor nemet mondasz még több munkára, mert már amúgy is túlterhelt vagy, az egy önszeretetből fakadó cselekedet. Ez jelzi neked és másoknak egyaránt, hogy az időd és az energiád értékes.

A határok segíthetnek az esetleges konfliktusok elkerülésében is, ezzel pedig csökkenthetjük a harag felbukkanásának valószínűségét és egészségesebb kapcsolatokat építhetünk. Ráadásul a határok javítják az érzelmi jóllétünket is azáltal, hogy megvédenek minket a túlterheltségtől és segítenek abban, hogy prioritást élvezzünk a saját életünkben. Mindezek megértésével és alkalmazásával olyan környezetet teremthetünk, ahol az önszeretet bűntudat vagy az elutasítástól való félelem nélkül lehet jelen.

Reziliencia: válj erősebbé!

A reziliencia segít abban, hogy rugalmasan ellenálljunk a kudarcok és nehézségek okozta kihívásoknak. Brené Brown kutatása szerint a reziliencia szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy elfogadjuk saját sebezhetőségünket. Ellentétben az általános hiedelemmel, a sebezhetőség kimutatása nem a gyengeség jele, hanem a bátorság és belső erő megnyilvánulása!

Amikor szembenézünk a kihívásokkal, mélyebb megértést szerezhetünk érzelmeinkről és azok kezeléséről. Ez az érzelmi intelligencia a reziliencia sarkköve. Azáltal, hogy elfogadjuk érzéseinket (legyen az fájdalom, csalódás vagy félelem), validáljuk a tapasztalatainkat és megadjuk magunknak azt az együttérzést, amely elengedhetetlen a gyógyuláshoz és továbblépéshez.

Ezenkívül a reziliencia a személyes fejlődés iránti elkötelezettséget is magában foglalja. Minden alkalommal, amikor legyőzünk egy nehézséget, növeljük az önbizalmunkat, azaz a bizalmunkat abban, hogy képesek leszünk kezelni a jövőbeli kihívásokat is. Ez a folyamatos tanulási és alkalmazkodási folyamat belülről erősít minket, ami által ellenállóbbá válunk az élet kiszámíthatatlanságaival szemben.

onszeretet blog2

Az igazi énünk elfogadása

Az elfogadás az önszeretet fontos eleme. Magában foglalja valódi énünk megismerését és megbecsülését, beleértve a hibáinkat és tökéletlenségeinket is. Brené Brown azt is kihangsúlyozza, hogy az önelfogadás nem a megelégedettségről szól, hanem emberi mivoltunk elismeréséről és kedvességgel való hozzáfordulásról.

Az elfogadás gyakorlása azzal kezdődik, hogy nem ítélkezünk önmagunk felett: ahelyett, hogy túlzottan és irreálisan kritizálnánk a hibáinkat vagy a hiányosságainkat, empátiával és megértéssel közelítsük meg őket. Ez a perspektívaváltás lehetővé teszi, hogy az együttérzés szemüvegén keresztül lássuk önmagunkat, elősegítve egy egészségesebb és pozitívabb énkép kialakulását. Mi több, az elfogadás lehetővé teszi, hogy felelősséget vállaljunk tetteinkért anélkül, hogy önmagunkat hibáztatnánk. Arra ösztönöz minket, hogy tanuljunk korábbi tapasztalatainkból és jobb döntéseket hozzunk a későbbiekben. Azáltal, hogy elfogadjuk, akik vagyunk, szilárd alapot teremtünk az önszeretetnek és a fejlődésnek.

Elkötelezettség önmagunk iránt

Az önmagunk iránti elkötelezettség arról szól, hogy folyamatosan az önfejlesztés és a személyes jóllét mentén hozunk döntéseket. Brené Brown szerint kifejezetten fontos, hogy tudatos döntést hozzunk szükségleteink és értékeink priorizálása érdekében. Ez az elkötelezettség magában foglalja a reális célok kitűzését, az egészséges szokások kialakítását és a belső erősségek folyamatos ápolását, fejlesztését.

Az önmagunk iránti elkötelezettség egyik módja az, hogy kedvesek legyünk önmagunkhoz. Ez olyan egyszerűen is megtörténhet, mint például naponta időt szánni olyan tevékenységekre, amelyek örömet okoznak és kikapcsolnak. Legyen szó könyvolvasásról, egy nagy sétáról vagy meditációról, ezek a pillanatok és tettek az önmagunkról való gondoskodás gyakorlására szolgálnak.

Az elkötelezettség emellett azt is jelenti, hogy felelősséget vállalunk a döntéseinkért és a tetteinkért. Ezáltal felhatalmazzuk magunkat a pozitív változások beütemezésére és álmaink céltudatos megvalósítására. Ez a proaktív hozzáállás teljesebb és kiegyensúlyozottabb élethez vezet, ahol az önszeretet szerves részévé válik életünknek.

onszeretet blog1

Az önbizalom ápolása

Az önbizalom az önszeretet és a belső erő természetes következménye. Brené Brown írásai szerint az önbizalom egy mélyen gyökerező méltóságérzetből és önmagunkba vetett hitből fakad. Amikor bízunk a saját képességeinkben, olyan önbizalmat sugárzunk, amely inspirálhat és felemelhet másokat is.

Ennek kiépítése azzal kezdődik, hogy felismerjük és megünnepeljük az eredményeinket és az elért mérföldköveket – bármilyen kicsik is legyenek. Minden kisebb-nagyobb siker megerősíti a képességeinkbe vetett hitünket és arra ösztönöz minket, hogy újabb és újabb kihívásokkal nézzünk szembe. Fontos az is, hogy támogató és pozitív környezettel vegyük körül magunkat, amelyek növelik az önbizalmunkat és emlékeztetnek minket a lehetőségeinkre. Az önbizalom az integritásban gyökerezik, vagyis amikor a tetteink összhangban vannak az értékeinkkel, akkor az önbecsülésünket és az önmagunkba vetett bizalmat építjünk. Ez az összhang szilárd alapot teremt, lehetővé téve számunkra, hogy magabiztosan és kiegyensúlyozottan legyünk jelen az életben.

A belső erő és az önszeretet megélése egy élethosszig tartó utazás. A határok meghúzásával, a reziliencia fejlesztésével, az elfogadás gyakorlásával, az önmagunk iránti elkötelezettséggel és az önbizalmunk építésével megalapozzuk a kiteljesedett és kiegyensúlyozott életet. Ez az utazás türelmet, együttérzést és elkötelezettséget igényel – de minden egyes lépéssel közelebb kerülünk önmagunk mélyebb megértéséhez és megbecsüléséhez, felszabadítva az igazi önbizalom átalakító erejét.

fuller-bianka-pszichologus-onismeret-entervezo

Fuller Bianka vagyok, pszichológus és pszichoedukátor. Önismereti és szorongás oldó pszichoedukációt és támogatást nyújtok fiatal felnőtteknek (25-35 éves korosztály). 

Válaszd a hozzád illő önismereti eszközt:

fuller-bianka-pszichologus-onismeret-entervezo

ÉnTervező
Klub

A cikk témáját az ÉnTervező Klubon belül ez a kurzus vagy kihívás járja körbe: Önszeretet
Ha ez téged is érint, akkor csatlakozz akár 1 hónapra és dolgozz rajta már ma
fuller-bianka-pszichologus-onismeret-entervezo

ÉnTervező
Határidőnapló

fuller-bianka-pszichologus-onismeret-entervezo

Ingyenes
önismereti webinar

Jelenleg nincs webinar, amire jelentkezni tudsz.

Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetnek

Hogyan alakul ki, majd alakul át egy párkapcsolat? — A kapcsolat fázisai és krízisek, amikkel mind szembenézünk

Egy párkapcsolat nem csak két ember egymásra találásáról szól – egy egész rendszerként fejlődik, átalakul, és időnként krízisekkel is szembesül. De vajon miért történik ez, és mit kezdjünk vele?

Íme az 5 legfontosabb tényező, ami alapján bizalmat építünk

A bizalom alapvető az emberi kapcsolatokban, sőt talán az egyik legféltettebb kincsünk. Van aki úgy áll hozzá, hogy azt ki kell érdemelni, mások pedig teljes bizalommal indulnak, amit aztán könnyű lerombolni.

A 3 leggyakoribb játszma, amiket a kapcsolatainkban vívunk

Fedezd fel az egészségtelen játszmákat, amiket az emberek kapcsolataiban jelennek meg, Eric Berne pszichiáter szemszögéből. Ismerd meg, hogy hogyan hozzák létre a gyermek, felnőtt és szülő énrészek az áldozat, megmentő és üldöző dinamikáját.

Úgy látom, érdekel a téma

Szeretnél hasonló hasznos tippeket?

Ha még nem tetted, iratkozz fel a hírlevelemre a könnyen érthető és egyszerűen beépíthető önismereti tanácsaimért.